Προνηπιακή Αγωγή
Νηπιαγωγείο
Δημοτικό
Γυμνάσιο
Λύκειο

0
Χρόνια στην Εκπαίδευση
ΕΣΠΑ

Αθλητικές Δραστηριότητες

Image

Στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων μας είναι δεδομένη η διαρκής προσπάθεια για την πλήρη εφαρμογή των στόχων του Αναλυτικού προγράμματος όπως ορίζεται από το ΥΠΕΠΘ. 

Διεκπεραιώνουμε την οριζόμενη ύλη σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο εκμεταλλευόμενοι όλα τα επιπρόσθετα εποπτικά και διδακτικά μέσα όπως το βιβλίο της Φυσικής Αγωγής, την προβολή σχετικών DVD’s και τον διαδραστικό πίνακα για την καλύτερη αφομοίωση των διδακτικών αντικειμένων του μαθήματος από τους μαθητές.

Παράλληλα το σχολείο μας δίνει το ερέθισμα της συμμετοχής στους μαθητές σε αθλήματα κάτω από αγωνιστικές συνθήκες. Η συγκρότηση ομάδων ποδοσφαίρου, πετοσφαίρισης και χειροσφαίρισης και η συμμετοχή μας στα σχολικά πρωταθλήματα πραγματοποιούνται πέρα των διδακτικών μας υποχρεώσεων και αποτελούν επιστέγασμα της προσπάθειας που κατέβαλλαν κυρίως οι μαθητές μας με τη βοήθεια και εποπτεία του σχολείου.

Το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ομαδικά αθλήματα. Χαρακτηριστικά του αποτελούν οι εξειδικευμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται και η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των παικτών. Ο σεβασμός προς τους κανόνες είναι απαραίτητος τόσο από τους παίκτες όσο και από τους θεατές. Η συμμετοχή των μαθητών μας στο αντίστοιχο σχολικό πρωτάθλημα αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο συνεργασίας τους και τους σεβασμούς σε κανόνες, αντιπάλους και συμπαίκτες.

Από την άλλη η πετοσφαίριση (Volley) είναι ένα ιδιαίτερα τεχνικό ομαδικό άθλημα. Χρειάζεται τακτική εξάσκηση και απόλυτη συνεργασία μεταξύ των παικτών. Η σχολική μας ομάδα στους αγώνες που λαμβάνει μέρος επιδεικνύει μεγάλη αγωνιστικότητα και ομαδικό πνεύμα.

Η χειροσφαίριση (handball) είναι επίσης ένα ομαδικό παιχνίδι στο οποίο κάθε ομάδα προσπαθεί να πετύχει γκολ ενώ η μετακίνηση της μπάλας πραγματοποιείται με τα χέρια. Παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τα άλλα ομαδικά αθλήματα. Απαιτεί αυτοπεποίθηση και κυριαρχία και δίνει στους μαθητές μας τη δυνατότητα να αναπτύξουν ψυχικές δυνάμεις και να καλλιεργήσουν ηθικές αξίες στα πλαίσια του ”ευ αγωνίζεσθαι“.

Οι πολύπλευρες αθλητικές μας δραστηριότητες ολοκληρώνονται με την παρουσία των Παραδοσιακών χορών που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του Ελληνικού πολιτισμού. Έχουν το στοιχείο της δυναμικότητας καθώς περικλείουν στοιχεία του παρελθόντος, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες. Προάγουν τη συνεργασία μεταξύ των ατόμων αλλά ταυτόχρονα σέβονται και το άτομο ως μονάδα με τις φιγούρες των πρώτο-χορευτών και τους ατομικούς χορούς. Θεωρούμε απαραίτητο να διερευνούμε τους παραδοσιακούς χορούς ως ένα κομμάτι του πολιτισμού μας πολύ δε περισσότερο να το διατηρούμε. Αυτό άλλωστε αποτελεί βασική επιδίωξη της ομάδας παραδοσιακών χορών του σχολείου μας η οποία με ρεπερτόριο από όλες τις περιοχές της Ελλάδας συμμετέχει σε επίσημες εκδηλώσεις (Καραϊσκάκεια- Βεάκειο κλπ) αλλά και σε σχολικούς μαθητικούς διαγωνισμούς.

Το σχολείο μας διοργανώνει και εξορμήσεις στο χιόνι με μαθήματα χιονοδρομίας. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία μέσα από αυτή τη χειμερινή αθλητική δραστηριότητα να γευτούν όλα τα συναισθήματα και να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του αθλήματος σε ένα τελείως διαφορετικό εξωτερικό περιβάλλον, τη φύση.